info@heal-all.com

Heal All Collective Newsletter İçin Üye Ol

Güncel makaleler ve etkinliklerden haberdar olmak için üye olun.

    Baba Olmaya Hazırlanan Erkeğin Vücudunda Ne Oluyor ?

    B

    aba Olmaya Hazırlanan Erkeğin Vücudunda Ne Oluyor ? Babalardan, “Çocuğumu kucağıma aldığım an baba olduğumu anladım” cümlesini sık duyarız. Aslında babaların da anneler gibi, beyninde olası içgüdüsel değişiklikler paket programlar olarak mevcut bulunur, ama ancak bir çocukla haşır neşir olduktan sonra harekete geçtikleri düşünülür.

    Eşlerinin hamilelikleri sırasında vücutlarında testosteron düşüşü yaşayan babaların çocuklarına karşı daha şefkatli ve koruyucu oldukları gösterilmiştir. Bu düşüş muhtemelen babanın yenidoğana karşı saldırganlığını azaltmak için, anneyi cinselliğe sürüklememesi için ve yenidoğana karşı babalık davranışının ve sosyal bağın gelişmesi için gerekliliktir diyebiliriz. 2002 de yapılan bir araştırmada Testosteron genel olarak babalık davranışını azalttığı düşünüldüğünden düşük testosteron düzeyine sahip erkeklerin çocuğun ağlamasına daha fazla tepki verdiği bildirilmiştir. Ebeveyn Olduktan Sonra Yapılan bir çalışmada çocuğun annenin hayat süresini ortalama doksan beş hafta kısalttığı bulunmuş. Çalışmada babanın hayat süresinde herhangi bir değişikliğin olmadığı hatta kız çocuklarının babaların hayat sürelerini yetmiş dört hafta uzattıkları tespit edilmiş. Bunu da annelerin üremenin, hamileliğin ve doğum sonrasındaki iş yükünün sonucu olarak yaşadıkları enerji kaybı ve hastalıklara daha açık olmalarına , babaların ise böyle bir bedel ödemeden kızlarından daha iyi bakım ve destek almaları, böylece daha sağlıklı bir ortamda yaşamalarının sağlanmasına bağlı olabileceğiyle açıklamışlar.

    Babalığın bilişsel işlevler açısından babaya faydası da var gibi görünüyor. Özellikle prefrontal korteks işleyişinde (beynin mantıkla ilgili ön bölgesi) önemli farklılıklar meydana geldiği araştırmalarca gözlenmiş bir olgu. Bu da daha akılcı, mantıklı kararlar vermeye yatkın bir beyin işleyişini katkı sağlamak demek. Aslında babalar da bebekleriyle ilişkilerinde annelerle benzer bir yerdeler. Ancak bakım ve ihtiyaçlar konusunda eski tarihlerden itibaren annelerin biyolojik farklılıkları babaları hem anneyi hem bebeği birden korumaya ve beslemeye yönlendirmiş görünüyor. Bunun da bebeği dolaylı yoldan, anneye bakım ve besin sağlayarak yapıyorlar gibi görünüyor. Ebeveynlik görüldüğü gibi yalnızca bir oluş hali değil gerçek bir değişim ve dönüşüm ve takım olma hali. Hatta öyle ki yıllar boyu doğa tarafından hazırlandığımız bir kimlik ve oluş hali.

    Instagram Feed

    Bu hata mesajını yalnızca WordPress yöneticileri görebilir

    Hata: 2 kimliğine sahip hiçbir akış bulunamadı.

    Bir akış oluşturmak için lütfen Instagram Akışı ayarlar sayfasına gidin.